2013. október 14., hétfő

Mosolyogj!

A gyermekek tiszta szívvel, csillogó szemekkel, őszintén mosolyognak a világra. Aztán felnőnek és megváltoznak. Már csak elvétve képesek önzetlenül jókedvet ajándékozni másoknak. Pedig a nevetés egészséges, boldoggá tesz és megszépít bennünket.







Pszichológusok szerint a mosoly ragadós. Velünk született képesség, amellyel már egy néhány hetes baba is képes arra, hogy felvidítsa környezetét, megnyissa a legmélyebb szeretet elapadhatatlan "csapjait" és érzelmeket ébresszen még a legzordabb szívű emberben is. Mert a mosoly ajándék. Olyan érték, amely mellett talán sokan elmegyünk, hiszen természetesnek találjuk, mégis legtöbbször fukarkodunk vele. Mintha nem lenne elegendő a tarsolyunkban. 
A nevetés az egyik legkifejezőbb, legtermészetesebb emberi megnyilvánulás a világon. Egy angliai felmérés szerint a férfiak naponta átlagosan tizenöt, míg a nők 22 alkalommal mosolyognak. Mindez az esetek többségében nem jelent többet egy barátságos gesztusnál, mégis vannak helyzetek, amikor egy mosoly egészen mást jelent, mint a többi. Ilyenkor - szituációtól függően - azt tükrözi, kapni szeretnénk érte valamit. A baba szeretetet, törődést vagy ennivalót kér. A felnőttek azonban másért mosolyognak: meg akarják nyerni maguknak a másikat, el akarnak érni vagy palástolni igyekeznek valamit. Az őszintétlen mosoly azonban hamar lelepleződik, hiszen arcunk és szemünk tükrözik valódi érzelmeinket.
Még maga Charles Darwin is kutatta a mosolygást, és arra jutott, az sokkal több a jókedv tüneténél. Már magától a mosolygás tettétől is jobban érezzük magunkat. Az arci visszajelzés ugyanis megváltoztatja az érzelmi tartalom idegi feldolgozását az agyban, így a mosolytól jobban érezzük magunkat. A mosoly ugyanis stimulálja az agy jutalommechanizmusát, a kutatások szerint olyan erővel, mintha kétezer tábla csokoládét ennénk meg. Ha pár percig folyamatosan mosolygunk, egy idő után találunk indokot a nevetésre!  :D

A mosoly anatómiája

Hogyan keletkezik a mosoly? Mindössze egyetlen izom - a Zygomaticus major - szükséges hozzá. Ez a halántékig érő rostköteg automatikusan megemeli a szájszegletet, így alakulnak ki (elsősorban spontán mosoly esetén) a jellegzetes szarkalábak a szem körül. A szakemberek régóta tudják, hogy a mosoly - fajtájától függetlenül - jót tesz a léleknek. Jókedvében mindenki pozitív hatással van a többiekre, s ez visszasugárzik rá. A nevetéshez szükséges izommunka javítja az agy vérellátását, amely ezáltal több oxigénhez és hormonhoz (pl. a szerotonin nevű boldogsághormonhoz) jut. Ha az embernek végképp semmi kedve mosolyogni, próbaképpen gyakorolja reggel a tükör előtt vagy a buszmegállóban. Kezdetben még erőltetettnek fog tűnni, de tíz perc múlva biztosan jobb kedvre derül.



Mosolyfajták


A szakértők a mosolyok hét fajtáját különböztetik meg:

1. Spontán mosoly. Valamennyi közül a legszebb. Ha az ember nagyon jól érzi magát, szinte a lelke is vele nevet. Közben nemcsak a szájzug emelkedik kissé, hanem a fogak is 
megmutatkoznak, és a szem is felragyog.
2. Tartózkodó mosoly. A száj csukva marad, a szájzug kissé felfelé mozdul. Jelentése: barátságos hangulatban vagyok, de ne gyere túl közel hozzám.
3. Erőltetett mosoly. Jól megfigyelhető például bolti eladókon, ahogy egy vevő a közelükbe ér. Nem megy fel egészen a szemig, csak a járomcsontig terjed. Jellegzetes pofazacskót csinál, különösen gyakori ázsiai népeknél. Hasonló az ún. bátor mosoly is, amikor az ember valójában szomorú, de szeretné elrejteni problémáit.
4. Ironikus mosoly. Ösztönös örömöt jelez egy olyan poén felett, amely zavarba hozza a másikat. A szájszeglet elmozdul, de kissé lefelé.
5. Bocsánatkérő mosoly. A szájzug megemelkedik, ám a szem kifejezéstelen marad, néha még a szemhéj is lejjebb ereszkedik. Nők gyakran alkalmazzák.
6. Műmosoly. Helló, de jó kedvem van! - üzeni a többi embernek. Bohócszerűen hat, mintha az illető kilépne éppen a porondra nagy, vörösre festett szájjal. Gyakori jelenség partikon, fogadásokon.
7. Rutinos mosoly. Begyakorolt, tudatosan finomított mozdulat. Műsorvezetők és színészek úgy tudják ki-, illetve bekapcsolni, mint egy lámpát.





 " Jó cselekedet az, ami boldog mosolyt varázsol más arcára."
Mohamed

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése