2013. augusztus 19., hétfő

Stressztől fáj a hát

Fáj a szívem - mondják, ha szerelmi bánat éri az embert. És ezen akkor nem is csodálkozik senki. Viszont ha valaki a hátát, nyakát fájlalja ilyen esetben, furcsán néznek rá a népek. Pedig nem kéne...


A hátfájás hátterében rengeteg dolog állhat a belső szervek rendellenességeitől kezdve az ortopéd sérüléseken át a szív- és érrendszeri betegségekig. Valószínűleg azt is tapasztalták már a legtöbben, hogy "csak úgy", ok nélkül fáj a válluk, hátuk, ráadásul többször, mint egyéb testrészek. Nos, az esetek többségében lelki eredetű a bibi, s nem testi.

A legfőbb, leggyakoribb oka a "nem tudom miért fáj a hátam de nagyon rossz"-jelenségnek a stressz, mely az állandó szorongás mellett izommerevséget okoz. A legtöbben (akár önkéntelenül is) igyekeznek leplezni a feszültségüket azzal, hogy a látható dolgokat ellazítják - gondoljunk itt a végtagokra, a felszíni izmokra, a többire (pl. nyakizmokra) pedig már nem is figyelnek. Így a nyak és a felső hátizmok folyamatos terhelés alatt, görcsben állnak, mely állapot hosszú távon fájdalmat okoz. Továbbá (mert hogy nem ilyen egyszerű a helyzet) a folyamatos stressz miatt csökken a fájdalomtűrő képességünk, melyre a stressztűrő hormonok aktivitása is csökken. Van, akinek most fájni fog a következő kijelentés, de a tünetmentességet nem lehet gyógyszerekkel elérni. Kizárólag a stresszt kiváltó ok megszüntetésével búcsúzhatunk meg a kellemetlen hát-, nyak- és vállfájdalomtól.


Természetesen van néhány jó fogás, ha harcra adjuk a fejünket. Először is igyekezzünk megtartani a napi aktivitásunkat. A stressz miatt általában fáradtabb is az ember, de nem szabad lemondani a szokásos napi sétáról, hiszen az nagyon is a segítségünkre lesz. 
Egy jó masszázs is sokat segíthet. Viszont igyekezzünk kerülni a nehéz tárgyak emelgetését. A legjobb mozgásformák stresszhelyzetben a gyaloglás, úszás, biciklizés, hiszen megdolgoztatja a gerinc környéki izmait, mely ezután képes lesz az ellazulásra. Fontos, hogy ha jobban lettünk se hagyjuk abba a mozgást, mert hamar visszaáll a fájdalom. Ha mindenképp a szabadság vagy a betegállomány az egyetlen út, ne kérjünk 2-3 napnál több időt, inkább próbáljuk meg elérni, hogy 2-3 hétig valamivel könnyebb munkát kaphassunk.

A türelem a legfőbb erény - ebben az esetben is. A stressz okozta fájdalmaknál különösen fontos ezt szemmel tartanunk. Igyekezzünk olyan dolgokat csinálni, melyek örömet, megnyugvást hoznak, melyek nem terhelik agyon (még tovább) a fájó területeket. Ne hallgassunk másra, akik gyógyszereket, csodapirulákat ajánlgatnak, ezzel magunknak kell megbirkóznunk. Ha nagyon komolyak a fájdalmak, az orvost azért nem árt felkeresni.