2013. október 12., szombat

Az ölelés fontossága!



Az ölelés méltatlanul elhanyagolt és alábecsült tevékenysége a mindennapjainknak. Ön például mikor ölelt meg valakit utoljára?

„Egy ölelés ideális ajándék. Mindenkire illik a mérete, és senki se ellenzi, ha továbbadják.” Hugo Ball

Nem minden ölelés egyforma, de a többsége gyógyítja a lelket, növeli a biztonságérzetet, és képes olyan érzelmeket is közvetíteni, amelyeket néha szavakkal nem is tudunk kifejezni. Egy ismert amerikai pszichológus, Virginia Satir ezt állítja: "Napi négy ölelésre van szükség a túléléshez. Napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz.  Napi tizenkét ölelés kell a fejlődéshez."
Tapasztalati alapján arra buzdítja a pácienseit, hogy ne féljenek az öleléstől, mert ez régi sérelmek feloldásában, érzelmek kifejezésében segít. Képes helyreállítani két ember között a bizalmat, vagy kialakítani azt, gyerek és felnőtt vagy két felnőtt kapcsolatában egyaránt. Más szakemberek is nagy jelentőséget tulajdonítanak az ölelésnek, amelyet csak "érzelmi bumerángnak" hívnak, mivel rögtön visszakapja mindenki azt az érzelmi pluszt, amit ad. Kutatások szerint napi húsz másodperc elég lenne az ölelésből, és így egészségesebb, boldogabb emberek lehetnénk. Az ölelés ugyanis csökkenti a félelmeket, a szorongást, megnyugtat, és a magányosság érzését. Más pozitív hatása, hogy önbizalmat erősíthetünk vele, mivel ha valaki megölel, azzal azt üzeni nekünk: úgy fogad el, ahogy vagyunk. 

Ölelkezni a legjobb dolog a világon! Ha meglátunk valakit, akit már régen nem láttunk, tehát meglepetésszerűen, vagy akár akivel naponta találkozunk, mégis szeretettel gondolunk rá, örömet jelent újra látni, fizikai kontaktusba kerülni vele, az ölelésnél nincs jobb dolog ezen a világon. 
Néha félreérthető, mivel hordozhat szexuális tartalmat is, főleg ellentétes neműek esetében, de ez semmiképpen sem jelent kizárólagosságot: nincs jobb egy igazi baráti ölelésnél, vagy családtagok közötti ölelésnél.


„A hagyomány szerint valahányszor szívből átölelünk valakit, egy nappal meghosszabbodik az életünk.”  PauloCoelho

Tudtad hogy az ölelés Oxitocint termel?
Mi az oxitocin?

Az oxitocin az agyalapi mirigyben termelődik, és elsősorban a szociális viselkedésért felelős, erősíti a kötődést két fél - például szülő és gyermeke, illetve házastársak - között. A szeretethormonnak is nevezett anyag a szeretkezés során ugyancsak fontos szerepet játszik, ez felel ugyanis az orgazmus kialakulásáért, valamint a csúcspont utáni boldog, lebegő állapot fenntartásáért.






Most menj és öleld meg azt a valakit, 

akit szeretsz!