2013. október 4., péntek

Thai masszázs


A thai masszázs alapító atyja Jivaka Kumar Bhacca volt, aki az i.e. 3-4 században érkezett Thaiföldre. Legendás hírű észak-indiai gyógyító volt, aki ásványokkal, gyógynövényekkel és különleges technikákkal gyógyította az embereket. Jivaka Kumar Bhacca alapította meg Chiang Mai-ban az első ilyen gyógymódokat használó kórházat, majd később iskolát is.


2500 évvel ezelőtt a magadhai király személyes orvosa volt és Buddha barátja, amiről a buddhista szent iratok is említést tesznek. Az évszázadok során őrizték és tovább fejlesztették ezt a tudást, ami szájról szájra terjedt a gyógyító családokon belül. A kolostorokban pálmaleveleken őrizték a gyógyító technikák leírását, de sajnos a XVIII. században burmai megszállók megsemmisítették nagy részüket. A megmaradt iratokat III. Rama király 1832-ben összegyűjtette, rendszereztette és a Wat Po falába vésette. Így maradt fenn a ma is látható 60 véset, ami az emberi test energetikáját ábrázolja. Mivel a thai masszázsnál az elsődleges cél a test energiájának harmonizálása és aktivizálása, ezért nélkülözhetetlenek bizonyultak az ősi energetikai térképek. Egy ideje a thai kormány is elismeri a terápiás thai masszázs hatékonyságát, és támogatja ennek az ősi hagyományokon alapuló masszázstechnikának az újraélesztését és gyakorlását.



A nyugaton elterjedt masszázstechnikákkal ellentétben a thai masszázsnál nem az izomzat kezelése a cél, hanem az energiapályákon való energiaáramlás akadálymentesítése és zavarainak megszüntetése. Ennek a terápiának az alapgondolata az, hogy ha az életenergia akadálytalanul áramlik, akkor testünk egészséges és ellenálló marad. Ha viszont elzáródik, torlódás, vagy pangás alakul ki, akkor hosszútávon fizikai testünk megbetegedik. Ezen energiablokkok felszabadítása után helyreáll a test harmóniája, aktivizálódik öngyógyító ereje, és ez által erősödik az immunrendszere. A thai masszázs megszabadít az érzelmi élet okozta feszültségtől, és megkönnyebbültnek felszabadultnak érezheti magát a páciens. 




A thai masszázsban kezelt energiavezetékek megegyeznek a kínaiak által ismert meridián vezetékekkel. Ezekből az energiapályákból több ezer létezik az emberi testben, ám ez a masszázs csak a legfontosabbnak ítélt tíz fővezetéken végzi a munkát. Ezen a tíz energiavezetéken elérhetőek a legfontosabb belső szervek és élettani funkciók. A thai masszázs fogásait tenyérrel, ujjakkal, de térddel, talppal, és könyökkel is végzik. A thai masszőr tetőtől talpig minden testrészen végigmegy egy különleges koreográfiában, amely nyújtó elemeket is tartalmaz. Ezek a speciális nyújtó fogások nem csak az izmaink lazítására hivatottak, mint az európai rendszerekben.



A thai masszázsban egy energetikai munkáról és a hathajóga-szerű nyújtások, oldások kombinációjáról van szó. Tulajdonképpen a thai masszőr a kezelés alatt megjógáztatja páciensét. A nyújtó feszítő fogások az izületekben létrejött energiablokkokat is megszüntetik. Az ujjakkal való munka is nagyon fontos, ugyanis itt akupresszúrás pontokon és vezetékeken megy végig a masszőr, aminek segítségével áttöri a kialakult energiablokkokat. Ilyenkor a blokkot okozó érzelmi traumáik is felszabadulhatnak, ami segít régi sérelmeink elengedésében. A thai masszázs fogásai aktiválják az emésztési folyamatokat és nyirokrendszert, ami a testünk méregtelenítéséhez nélkülözhetetlen. Nyugtató hatással van a perifériás idegrendszerre, ami tartalmazza az érzékelési és mozgató idegeket, koponya és gerinc idegeket.




A thai masszázst a földön végzik, aminek filozófiai oka, hogy a gyógyító és a páciens azonos szinten legyenek. Ezek mellett praktikus is, mert megkönnyíti a végrehajtást, ugyanis a terapeuta nem izomerejét, hanem saját testsúlyát és speciális technikai elemeket alkalmaz. A masszázs időtartama általában 60 -120 perc, ami masszőrtől és kezeléstípustól függ. 



A thai masszázs kiegészíthető más természetgyógyászati eljárásokkal, és kiváló egészségmegőrző hatása van. A thai masszázs gyógyító hatása felülmúlhatja a nyugati orvosi terápiákat bizonyos területeken. Megdöbbentő eredményeket ér el asztma, székrekedés, infarktus és agyvérzés utáni rehabilitációban. A megbetegedések kialakulásában, megelőzésében nagyon hatékony. A betegség korai stádiuma az, amikor az energetikai rendszerünk blokkolódott és kialakultak a panaszok, fájdalmak. Ebben az időszakban a röntgen, ultrahang és más diagnosztikai eljárások haszontalanok, hiszen még nem alakult ki szöveti elváltozás, így a betegség rejtve marad. A thai masszázs komplex energetikai kezelései alkalmasak arra, hogy megelőzzék a komolyabb betegségek kialakulását.



A thai masszázs lecsendesíti az elmét és relaxálja a testet. Rendszeres alkalmazással a közérzetünk jelentősen javul. Hajlékonnyá és rugalmassá teszi testünket, lelkünket, erősíti koncentráló képességünket és növeli terhelhetőségünket. A thai masszázs kezelés nagyon kellemes testet-lelket felüdítő érzés, azoknak is ajánljuk, akik teljesen egészségesek.